BEBEKLERDE GELİŞİM, OYUNCAK VE OYUN

Bebeklerin ve çocukların gelişim basamakları boyunca hareketlerine düzen getiren; duygusal, bilişsel , fiziksel,sosyolojik ve psikolojik gelişimlerini etkileyen, şekillendiren ve geliştiren;  hayal güçlerini ve yaratıcı yeteneklerini artıran; yeteneklerini ortaya çıkarmalarını destekleyen en önemli faktörlerden biri oyun ve oyuncaktır.Oyun ve oyuncak çocuğun dünyayı, yaşamı, insanları ve kendisinin dünya içerisindeki konumunu güvenli bir ortamda keşfetmesini sağlar.

Oyuncak,oyun oynarken kullanılan her türlü nesnedir. Bebeğin ve çocuğun beş duyusunu ve duygularını uyararak değerlendirme ve uygulama yetilerini geliştiren,doğal yetilerini ortaya çıkaran; gelişimelerini hızlandıran,eğitimlerini  sağlayanoyun araçlarıdır.

Oyuncak bebeğin ve çocuğun yaşına, gelişimine, gereksinimlerine ve yeteneklerine uygun ve kullanışlı olmalıdır. Bebekler  alınan oyuncağı rahatlıkla tutabilmeli ve kavrayabilmelidir.Oyuncak bebeğin ve çocuğun el becerilerini, yaratıcılığını, düşünce, hafıza ve hayal gücünü desteklemeli ve geliştirmelidir.

Oyuncaklar bebeğe ve çocuklara zarar vermeyecek şekilde, yuvarlak, sivri ve keskin olmayan parçalardan oluşmalıdır. Tüylü oyuncaklar alerji açısından bir takım problemler doğurabileceği için özellikle alerjik bünyeli çocuklardan bu tür oyuncaklar uzak tutulmalıdır. Zehirsiz boya malzemeleri ile boyanmış  olmalıdır. Üç yaşından küçük çocukların oyuncakları çok sert maddeden yapılmış  ve bebeğin boğazından geçemeyecek kadar büyük olmalı; ince, çabuk kırılır plastikten yapılmış ve uzun ipli, kordonlu olmamalıdır.Pilli oyuncaklarda pilin koyulduğu yerin vidalı ve emniyetli olmasına dikkat edilmelidir. Yüksek ses çıkaran oyuncaklar tercih edilmemelidir.

Oyun, düşünceler, duygular ve ilişkiler içinde yuvarlanmanın ve bu konularda beceri ve denetim kazanmanın önemli bir yoludur. Oyunlar yaşama uyum sağlamanın, araştırma duygusunun ve kurallara uymanın öğrenildiği ve geliştirildiği faaliyetlerdir. Oyun, içten gelen enerjinin boşaltılmasına, türe özgü davranışların aktarılıp ve sürdürülmesine ve becerilerin geliştirilmesine yardımcı olması nedeniyle oynanmaktadır. Oyun oynamak sağlığın göstergesidir.

DEVAMI

Site içeriğinde bulunan yazı ve makaleler bilgi sağlamak içindir.
Hekim hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez