GECE İŞEMESİ

Gece  işemesi (Aralıklı Noktürnal İnkontinans), beş yaş ve üzerindeki çocuklarda, bir hastalık olmaksızın, tekrarlayıcı nitelikte ve en az haftada iki kez, istemsiz, gece uykuda idrar kaçırmaya bağlı altını ıslatma durumudur. Yarattığı sosyal ve psikolojik sorunlardan dolayı çok önemlidir ve tedavi edilmesi gereklidir. Bu tür çocukların Pediatrik Nefrolog tarafından değerlendirilmesi uygundur.

Gece işemesi tüm dünyada genelinde, çok sık rastlanılan çocukluk çağı hastalıklarından biridir. 5 yaşta:%15-20,  7 yaşta:%7,  10 yaşta:% 5, 12-15 yaşta: %2-3, erişkinde  %0.5-0.2   oranında görülmektedir.

Gece işemesi olan çocukların, ortalama yılda  %10-15'i  kendiliğinden düzelir.

Basit gece işemesi (Monosemptomatik  Enürezis): Herhangi bir başka bulgusu olmayan ve daha önceden bir idrar torbası bozukluğu bulunmayan gece işemesi tipidir.

Basit gece işemesinin (Monosemptomatik  Enürezis) nedenleri:

Uyanma bozukluğu,Düşük mesane(idrar torbası) kapasitesi,Gece idrar yapımının fazla olması (Noktürnal poliüri),Genetik faktörler,Maturasyonda (olgunlaşmada) gecikme 

Gece işemesi olan olguların %97-98’inde organik herhangi bir neden veya hastalık yoktur. Sadece %2-3 olguda organik bir bozukluk söz konusudur.

Psikolojik Faktörler: Genellikle psikolojik nedenler gece işemesinde bir neden değildir. Yapılan çalışmalar gece işemelerinin çoğunda altta yatan belirgin bir psikolojik rahatsızlık olmadığını düşündürmektedir. Çocuklarda gece işemesinin devam etmesi huzursuzluk, sıkıntı ( anksiyete), sabırsızlık, kendine güven kaybı, öz saygınlık kaybı, aşağılık kompleksi, dışlanma hissi, insanlarla ilişkilerde eksiklik, davranış sorunları, hayat kalitesinde ve okul performansında azalma gibi psikolojik sorunlara neden olur.  

Gece işemesi olan çocuklarda doğru bir izlem planı yapılabilmesi ve doğru tedavinin seçilebilmesi için öncelikle doğru tanımlama yapılmalıdır. Öncelikle basit gece işemesi,  komplike gece işemesinden ve  organik hastalıklardan  ayırt edilmelidir. İşeme sıklığı çizelgesi tutulmalıdır.

Tedavi anne- baba ve çocuğun  gece işemesine  karşı tutumlarına, sosyal yapı ve aile ortamına, ailenin  motivasyon ve becerisine, anne- babanın  karara katılımına, tedavinin zamanlamasına göre biçimlendirilir.

5 yaşından önce gece işemesi tanısı konulmamalıdır ve buna yönelik tedavi yapılmamalıdır.

Tedavi Planı:

1.Eğitim 2. Destekleyici ve motivasyon tedavisi 3.Alarm tedavisi 4.İlaç tedavisi

Tedavi planı ne olursa olsun takip, destek ve yüreklendirme tedavinin en önemli bileşenleridir.

Gece işemeside iki tedavi seçeneği vardır: İlaç (=Minirin=Desmopressin)  ve Alarm tedavisidir.

 

DEVAMI>>

Site içeriğinde bulunan yazı ve makaleler bilgi sağlamak içindir.
Hekim hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez